OtizmABA İleri Düzey
OTİZM ABA KAPSAMLI EĞİTİM PROGRAMI
OTİZM ABA SERTİFİKA EĞİTİMİ: İLERİ DÜZEY
Otizm ABA İleri Düzey Sertifika Eğitimleri, Başlangıç ve Orta Düzey’de katılımcı belgesi almaya hak kazanmış katılımcılar için düzenlenen online 4 süpervizyon toplantısından oluşur. Katılımcılar haftalık kendi kurumlarında veya ev ortamlarında gerçekleştirecekleri uygulamalar üzerinden iki haftada bir hafta içi 21:30-23.00 saatleri arasında düzenlenen 2-15 kişilik küçük online toplantılara katılırlar. Katılımcılardan kendileri için belirlenen hedef uygulamaları (Katılımcılardan beklenen hedef beceriler aşağıda belirtilmiştir) 3-5 dakikalık video çekimleri yaparak toplantılarda sunmaları beklenir. Katılımcıların toplamda 180 saat uygulama yapmaları beklenir ve aylık uygulama sürelerinin en az % 5’inde (4 toplantı) süpervizyon verilir. Süpervizonlar kurul onaylı davranış analisti ve özel eğitim profesörü Prof. Dr. Binyamin Birkan, BCBA-D tarafından verilir. Katılımcılardan Başlangıç Düzeyi eğitimleri ardından en geç 12 içerisinde orta e ileri düzey eğitimlerini tamamlamaları beklenir.
Uygulama ve süpervizyonlarını tamamlayan katılımcıların online gerçekleştirilecek sınavda 20 sorudan en az 12’sini doğru cevaplandırmaları beklenir ve sınavda başarılı olmaları durumunda aileler ‘Otizm ABA İleri Düzeyi Uygulayıcı Aile Sertifikası almaya hak kazanırken; diğer katılımcılar ‘Otizm ABA İleri Düzey Uygulayıcı Sertifikası’ almaya hak kazanırlar. Uygulayıcıların isim ve iletişim bilgileri BBA web adresinde yayınlanır.
Katılımcılardan Beklenen Hedef Beceriler:
- Katılımcı en az bir sembol pekiştirme sistemi geliştirir ve planlı bir şekilde uygular.
- Katılımcı, övgü, oyuncak, etkinlik ve yiyecek pekiştireçlerini uygun ve tutarlı bir şekilde kullanır.
- Katılımcı en az bir temel öğrenme becerisinin (dikkatini yöneltme, eşleme, taklit, resim nesne ilişkilendirme) öğretimini tasarlar ve planlı bir şekilde uygular.
- Katılımcı bir etkinlik çizelgesi takip becerisinin öğretimini tasarlar ve planlı bir şekilde uygular.
- Katılımcı bir iletişim becerisinin (yönerge takip etme, nesne tanıma, nesne adlandırma) öğretimini tasarlar ve planlı bir şekilde uygular.
- Katılımcı bir fırsat öğretimi tasarlar ve planlı şekilde uygular.
- Katılımcı, replikli öğretim yöntemini kullanarak sözel ve sözel olmayan iletişim başlatma becerilerini öğretir ve ödüllendirir.
- Katılımcı uygun olduğunda çocuğa pekiştireç ve etkinlik seçmeyi öğretir (Örn., kendi etkinlik çizelgesini oluşturma, ödül panosunu kullanmayı öğretme).
- Katılımcı, bir problem davranış belirler ve davranış azaltma stratejilerini sistematik bir şekilde uygular.
Önemli Hatırlatma:
- Otizm ABA ileri düzey sertifika programı (3. Kur) katılımcılarının 2. Kurun hemen ardından, kendilerine verilecek uygulama takip formuna haftalık 15 saate kadar gerçekleştirecekleri uygulama sürelerini kayıt etmeleri gerekir.
- 3. kurda ortalama 2 hafta arayla dört kez 2-15 kişiden oluşan süpervizyon toplantıları gerçekleştirilir. Süpervizyon programı katılımcılara ayrıca duyurulur.
- Süpervizyon toplantıları ZOOM uygulaması üzerinden online gerçekleştirilir.
- ZOOM grubu oluşturabilmek için katılımcılardan bir ZOOM hesabı edinmeleri ve önceden ilgili koordinatöre bildirmeleri gerekir.
- Görüşmelerin kalitesi açısından katılımcıların masa üstü veya diz üstü bilgisayardan online süpervizyon toplantılarına katılmaları önemlidir. Cep telefonuyla yapılan görüşmelerde özellikle video analizi yapmak zorlaşmaktadır.
- Süpervizyon toplantılarında katılımcılardan yukarıda belirtilen konularda gerçekleştirdikleri uygulamaları 3-5 dakikalık uygulama videolarını bir ön sunum yaptıktan sonra paylaşmaları beklenir.
- Katılımcılardan yukarıda belirtilen 9 hedef beceriden en az 4’ü ile ilgili paylaşımda bulunmaları istenir.
Eğitim Özellikleri
- Dersler 0
- Sınavlar 1
- Süre 60
- Yetenek seviyesi İleri Seviye
- Dil Türkçe
- Öğrenciler 693
- Başarı Belgesi Evet
- Değerlendirme Kendi kendine