Kendiliğinden Öğrenme Protokolü (KÖP)

Otizmli çocukların bir kısmı yaşam boyu özel eğitim desteğine ihtiyaç duyabilirler. Çocuklar ayrıca okulda öğrendikleri becerileri eve ve diğer toplumsal ortamlara genellemede zorlanabilirler. Tam zamanlı bir özel eğitim okuluna devam etmiş olsalar bile okulda geçirecekleri süre haftalık en fazla 25 saat iken; okulun dışında geçirecekleri süre uyku saatini de dahil ettiğimizde haftalık 140 saate kadar çıkmaktadır. Bu hesaba göre çocukların okul çağı olan 3-21 yaş aralığında yaşadıkları süresinin %4’ü okulda geçerken, %96’sı okulun dışında geçmektedir. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda eğer onlardan sahip oldukları potansiyeli tam anlamıyla kullanmalarını istiyorsak, sunulan özel eğitim hizmeti süresinin yeterli olmadığını ve öğrenmenin okul dışında da devamının zorunlu olduğunu söyleyebiliriz (Gallant, Gomes ve Brothers, 2023).

Kendiliğinden Öğrenme Protokolünün amacı, otizm ve diğer gelişimsel yetersizliğe sahip olan çocuklara kendi öğrenme süreçlerini yönetecek becerileri kazandırıp, okul dışında geçen süre içerisinde de kendiliğinden öğrenmelerini desteklemektir.

Eğitime, otizm ve diğer gelişimsel sorunu olan çocukların özel eğitim sorumluluğunu üstlenmiş eğitmenler ve terapistler katılabilirler.

Yüz-yüze ve ayrıca online gerçekleştirilecek eğitimler 20 kişi ile sınırlı olup bir gün teorik, sonrasında ise üç oturum süpervizyon toplantılarından oluşacaktır. Süpervizyon toplantıları ikişer hafta arayla akşamları 21.00-23.30 saatleri arasında küçük gruplar halinde gerçekleştirilecektir.

Eğitim ve süpervizyon, BBA Otizm Merkezinin koordinatörlüğünde Yeşilköy Eğitim Programları Koordinatörümüz Uzm. Ali İrfan ÇAKA tarafından verilecektir.

Kaydını gerçekleştiren katılımcılarla, uygulamaya ilişkin dokümanlar ve sunumlar önceden paylaşılacaktır.